מאמרים
מאמרים בלשון מאת יאיר בן־חור


להוציא לאור ספר || יאיר בן־חור

בעבר הלא רחוק למשפט "הוצאתי לאור ספר" היה מובן אחד ויחיד ומשמעות אחת ויחידה: סופר או משורר שפנה להוצאה לאור וזו אישרה את כתב ידו והוציאה לאור את ספרו. הוציאה לאור במובן הכולל של הצירוף: ערכה את הספר, הגיהה אותו, עימדה, הדפיסה במהדורה ראשונה בת אלף עותקים והפיצה אותו לחנויות.

ואולם בשני העשורים האחרונים, וביתר שאת בשנים האחרונות, נוספו למשפט משמעויות אחרות. בימים שבהם כמעט כל מי שכותב יכול לפרסם בקלות יתרה את יצירתו, איזה ערך יש למושג "הוצאה לאור"?

תהליך ההוצאה לאור הממסדית והקלסית שהוזכר בפתח המאמר מתמעט והולך עם התפתחות הטכנולוגיה. בימינו אפשר "להוציא לאור" כמעט כל ספר במיזם מימון המונים כזה או אחר, בפייסבוק, ביומן רשת, במהדורה דיגיטלית ועוד. המשמעות המסורתית של הוצאה לאור במהדורה ראשונה דרך הוצאה לאור לחנויות – משמעות זו מאבדת מערכה מיום ליום.

אין זה סוד ששוק הספרים בישראל מוצף. מדי שנה בשנה רואים אור אלפי כותרים חדשים, חנויות הספרים גדושות ועמוסות לעייפה, ובאחרונה פרסם מנכ"ל רשת "צומת ספרים", אבי שומר, מזכר בעניין.
נשאלת השאלה האם פרסום ספר שלא דרך ההוצאות לאור המוכרות נחשב להוצאתו לאור? האם מי שבחר להוציא את ספרו בהוצאה עצמית ללא שיווק לחנויות ייחשב למי שהוציא לאור ספר?

נראה לי שהתשובה לשאלה אינה פשוטה כל כך. יש צורך "לחשב מסלול מחדש" ולהתאים את השפה להתפתחות המהירה בתחום הפרסום וההוצאה לאור. מי שבחר לפנות לבית דפוס פרטי ולהדפיס כמות מצומצמת למדי של ספרו כדי לחלק לקרובי משפחתו ולמכור את מה שיישאר – קשה לומר עליו שהוא הוציא את ספרו לאור. הוא פשוט הדפיס כמה וכמה עותקים, ללא פיקוח ובקרה של הוצאה לאור, כדי לתת לקרוביו. זכותו הלגיטימית לעשות כן, אבל אי אפשר לקרוא לזה הוצאה לאור במובן הקלסי של המושג.

ומה דינו של מי שפרסם ספר במהדורה דיגיטלית בלבד? ביומן רשת? בפייסבוק? האם גם עליו נאמר שהוא הוציא לאור ספר?


חזור למעלה מאמרים 

תגובות:

logo בניית אתרים